Ratsit köper inkomstupplysning.se

Affärs- och kreditinformationsföretaget Ratsit AB köper tjänsten inkomstupplysning.se. Uppköpet ingår som en del av Ratsits strategi att erbjuda flexibla och användarvänliga tjänster till alla företag och privatpersoner i Sverige.

Befintliga medlemmar på inkomstupplysning.se kommer automatiskt att bli medlemmar på ratsit.se. På ratsit.se får du tillgång till motsvarande kreditupplysningstjänster samt ännu fler tjänster. Du kan precis som tidigare ta upplysningar genom att betala via insättning till en ”pott” eller enstaka köp. Om du idag har en ”pott” på inkomstupplysning.se kommer den automatiskt att bli överflyttad till ditt konto på ratsit.se.

Nya medlemmar är också välkomna. Skapa ett konto här

Har du frågor är du välkommen att kontakta Ratsits kundservice, klicka här

Välkommen till ratsit.se

Anders Johansson, VD Ratsit
www.ratsit.seBetalningsanmärkningar

Vad är en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkningar är en indikation på att personen har misskött sin ekonomi. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att personen har dålig ekonomi, men det är en indikation på att personen inte varit noggrann med att betala sina räkningar i tid.

När försvinner en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning finns registrerad i tre (3) år för privatpersoner och fem (5) år för företag.

Hos en del kreditupplysningsföretag försvinner betalningsanmärkningar den första varje månad. Hos oss avregistreras en betalningsanmärkning samma datum den registrerades.

Vad är en ansökan?

En ansökan är inte en betalningsanmärkning. När en räkning inte betalas och gått hela vägen via inkasso, skickar fodringsägaren in en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden.

Om kunden inte bestrider ansökan meddelar Kronofogden ett utslag i målet. Först då blir det en betalningsanmärkning. Ansökan kan endast visas på företag i 2 år.

Vem utfärdar betalningsanmärkningar?

Många tror att Kronofogden sätter betalningsanmärkningar. Men så är inte fallet. En anmärkning sätts av olika kreditupplysningsföretag med hjälp av information som tillhandahålls av Kronofogden.

Vilka hinder kan en betalningsanmärkning ge?

Har personen eller företaget fått en betalningsanmärkning kan det vara svårare att ansöka och få beviljat lån. Köpa varor på kredit, lägenhet eller mobilabonnemang.

Vad är skuldsaldo?

Skuldsaldo är den aktiva skuld som finns noterad hos Kronofogden. Genom att betala av skulder hos Kronofogden minskar denna summa på en kreditupplysning. Men ligger fortfarande kvar som en betalningsanmärkning. Skuldsaldo är inte detsamma som skulder på ett lån.

Vad är enskilda och allmänna mål?

Allmänna mål omfattar aktiva skulder till staten. Det kan vara avgifter för obetald tv-licens eller skatteskulder och liknande.

Enskilda mål är en aktiv skuld till en privat fodringsägare, till exempel ett företag. Det kan exempelvis vara obetalda telefonräkningar eller en vara som är köpt på kredit och betalning uteblivit.

Om det finns betalningsanmärkningar - men inget skuldsaldo, kan du aldrig dra slutsatsen att gäldenären gjort rätt för sig.

Om det finns skuldsaldo kan du bara dra slutsatsen att gäldenären har minst en så stor skuld.

Vad är utmätning?

En utmätning sker när Kronofogdemyndigheten har rätt att ta egendom eller lön från den person som har en skuld de inte kan betala av. Egendomen kan bestå av lös egendom (till exempel bostadsrätt eller lösören, till exempel bilar) eller av fast egendom (till exempel tomtmark).

Utmätning är alltså ett tvångsingrepp som innebär att exekutiv myndighet (kronofogdemyndigheten) omhändertar, säkerställer samt försäljer den utmätta egendomen. Försäljningen sker på exekutiv auktion.

Hur kan man se om någon har en betalningsanmärkning?

Genom att använda en kreditupplysningstjänst kan du snabbt och enkelt ta en kreditupplysning. I rapporten finns information om aktiva skulder hos Kronofogden, antal betalningsanmärkningar och vilken summa det omfattar.